Artiklar/Pressinfo

Många företag diskriminerar fortfarande Open Source Stellungsnahme - Sicherer und kostengünstiger IT-Betrieb – rechtliche Rahmenbedingungen für das Outsourcing ”Öppen källkod är nyckeln för Europa i nästa digitaliseringsvåg” Remissvar till IT-driftsutredningen EU-studie: Open source kommer förstärka EUs ekonomi och öka den digital självständigheten Linux fyller 30 år! Yttrande över delbetänkandet Säker och kostnads- effektiv it-drift Open Source Sweden applåderar E-legitimationsnämnden Videosändning från internetdagarna 2017 Bitcraze skapar unikt positioneringssystem för minidrönare med öppen programvara Computer Sweden: Digitaliseringsministern - Så ska Sverige göra comeback som it-nation ComputerSweden: Därför omfamnar svenska industriföretag öppen källkod Mehmet Kaplan, IT-minister: Öppen Källkod och öppna standarder är det självklara valet! VW använde hemlig (stängd) kod för att luras Varför använda Open Source? En studie om forks (Lundell) Rapport om inlåsningseffeklter. IBM går Openstack Öppna Standarder i Storbrittanien Microsoft lobbar för att begränsa öppen standard Open Source Sweden på Almedalen 2012 Vad är en öppen standard? säger ISO Intressant analys om upphandling "the OFE Monitoring Report" Open Standards: Open Opportunities Flexibility and efficiency in Government IT EU: När är en standard öppen Kommentar om Open Source och TCO Hur ser det ut i offentlig Sverige? 50% använder Open Source (Gartner) OSS i IT-Standardiseringsrådet Dags att lägga ner Internet Explorer? (IDG artikel) OSS guidelines (PDF, 732.6 kB) Artikel från EU om Rikspolisstyrelen i Sverige Microsoft medger brott mot GPL i källkod i Windows 7 (extern länk) Om öppenhet i Europa - Computerworld (blogg på engelska) (IDG) Vita huset byter plattform till Open Source (IDG:) Regeringens rapport om öppen källkod sågas av Microsoft [länk] eDelegationen IDG.se artikel om eDelegationen [länk]

Idag firar vi Open Source day!

Idag så firar många världen runt Open Source day, det gör även vi. Det är dagen då Christine Peterson (en amerikan, inte svensk tyvärr) i 1998 myntade termen "Open Source software".

Termen myntades för att på ett bättre sätt kommunicera vad det hela handlar om med öppen källkod. När detta gjordes så var den vanligaste termen man använde "free software". Som man återfinner i namnet på tongivande organisationer som Free Software Foundation (FSF).

Utmaningen var att många missförstod vad man menade med free software, att man menade frihet med "free" och inte att saker var gratis. På GNU.org kan man fortfarande läsa de bevingade orden:

"To understand the concept, you should think of “free” as in “free speech,” not as in “free beer.”

Men det hjälpte inte hur mycket alla tjatade. Det skulle ta många år innan de flesta i IT världen skulle förstå att Open Source handlar om att programkoden och villkoren kring dess användning är öppna i sin natur.

Med detta sagt, en dag som denna så tänker jag att det nog ändå inte var så dumt med att kalla det free software. Att istället för att fokusera på öppen programkod, så fokusade man på friheten den ger. Det blir på något sätt mer kraftfullt ifall du tänker att öppen källkod ger dig frihet.

* Friheten att stå på jättars axlar när du skapar och innoverar.

* Friheten att kollaborera med miljontals människor världen runt.

* Friheten att växa och lära dig, genom att läsa andras verk.

Smaka på det - Fri programvara. Fri som i frihet, inte fri som i fri öl.

 

Föreningen Leverantörer av Öppen Programvara i Sverige

Kansli:
SINF - Svensk Industriförening
Fleminggatan 7, Box 22307, S-104 22 Stockholm

Handläggare: Elina Wikström
E-post: elina.wikstrom@sinf.se
Telefon: 0708-56 99 53