Artiklar/Pressinfo

Många företag diskriminerar fortfarande Open Source Stellungsnahme - Sicherer und kostengünstiger IT-Betrieb – rechtliche Rahmenbedingungen für das Outsourcing ”Öppen källkod är nyckeln för Europa i nästa digitaliseringsvåg” Remissvar till IT-driftsutredningen EU-studie: Open source kommer förstärka EUs ekonomi och öka den digital självständigheten Linux fyller 30 år! Yttrande över delbetänkandet Säker och kostnads- effektiv it-drift Open Source Sweden applåderar E-legitimationsnämnden Videosändning från internetdagarna 2017 Bitcraze skapar unikt positioneringssystem för minidrönare med öppen programvara Computer Sweden: Digitaliseringsministern - Så ska Sverige göra comeback som it-nation ComputerSweden: Därför omfamnar svenska industriföretag öppen källkod Mehmet Kaplan, IT-minister: Öppen Källkod och öppna standarder är det självklara valet! VW använde hemlig (stängd) kod för att luras Varför använda Open Source? En studie om forks (Lundell) Rapport om inlåsningseffeklter. IBM går Openstack Öppna Standarder i Storbrittanien Microsoft lobbar för att begränsa öppen standard Open Source Sweden på Almedalen 2012 Vad är en öppen standard? säger ISO Intressant analys om upphandling "the OFE Monitoring Report" Open Standards: Open Opportunities Flexibility and efficiency in Government IT EU: När är en standard öppen Kommentar om Open Source och TCO Hur ser det ut i offentlig Sverige? 50% använder Open Source (Gartner) OSS i IT-Standardiseringsrådet Dags att lägga ner Internet Explorer? (IDG artikel) OSS guidelines (PDF, 732.6 kB) Artikel från EU om Rikspolisstyrelen i Sverige Microsoft medger brott mot GPL i källkod i Windows 7 (extern länk) Om öppenhet i Europa - Computerworld (blogg på engelska) (IDG) Vita huset byter plattform till Open Source (IDG:) Regeringens rapport om öppen källkod sågas av Microsoft [länk] eDelegationen IDG.se artikel om eDelegationen [länk]

Varför använda Open Source?

5 skäl att använda open source - och lite mer !

Hela den nedanstående texten har vi hämtat från IDG, för vi tyckte det var exakt det vår verksamhet handlar om!

Undvik teknikinlåsning

Ett mantra inom open source är att slutanvändaren ska slippa teknikinlåsning. För en företagsunik produkt finns det ofta slutna komponenter som endast företaget själva kan uppdatera med till exempel buggfixar. De skeppas som uppdateringar. Med en open source-produkt är all kod öppen och kan modifieras av de egna utvecklarna om det behövs.

Flexibla produkter

Populära produkter drar till sig många utvecklare som tillsammans bygger en bred funktionsbas för många tillämpningar. Det banar väg för unika funktioner som exempelvis integrationer mot Facebook och Twitter som tillval.

Ihärdiga utvecklare

Det finns en korrelation mellan kvaliteten på en produkt och glädjen som en utvecklare känner under produktionen. Många open source-utvecklare är stolta över sina bidrag vilket resulterar i hög kvalitet.

Låg kostnad

Open source-produkter är inte nödvändigtvis gratis, men ofta är det så och det gör det lätt att komma igång. Licensmodellerna innebär ofta att du måste göra dina tillämpningar av en produkt tillgängliga som open source.

Snabb support

Open source-produkter är inte knutna till ett servicetelefonnummer hos en leverantör. Istället samarbetar massor av utvecklare i diskussionsforum över hela världen. Support för buggar eller funktionsönskemål är det ofta någon som lyssnar till och försöker åtgärda för populära produkter.

Vilken typ av företag eller organisation arbetar du för?

Internetstartup

Era investerare kommer att jubla om ni använder open source produkter. Om ni inte väljer open source finns det säkert stor chans att era tänkte  investerar hoppas av. Med open source produkter får ni tillgång ett väldigt stort utbud av produkter och ni kommer snabbt igång.
Open Source har stor spridning och skalar väldigt bra. Företag som Facebook, Amazon, Bwin, Spotify, Klarna användare open source produkter.

Företag

Användning av open source produkter är idag en mycket viktig komponent för att vara konkurrenskraftig mot omvärlden. Det kommer att sänka era IT-kostnader och minska inlåsningen till era leverantörer. 

Programvarutvecklingsföretag

Mycket låg instegströskel för att utveckla robust programvara för olika typer av tillämpningar.

Kommun

Kommuner har under mycket lång tid låst in sig in Microsofts och Oracles produkter. Med nya områden som webbplatser, bibliotekssystem, e-learingssystems så finns produkter som är open source baserade.

Landsting

Landsting har under mycket lång tid låst in sig in Microsofts, Citrix och Oracles produkter.

Myndighet

Större myndigheter som har egen systemutveckling använder mer och mer open source produkter i sin produktion.

Föreningen Leverantörer av Öppen Programvara i Sverige

Kansli:
SINF - Svensk Industriförening
Fleminggatan 7, Box 22307, S-104 22 Stockholm

Handläggare: Elina Wikström
E-post: elina.wikstrom@sinf.se
Telefon: 0708-56 99 53